Päävalmentaja Antti Kaisto paketoi futsalkauden 2020-2021

29.03.2021

Tervarit päätti kautensa Futsal-Ykkösessä viikko sitten. Oululaisten sijoitus sarjassa oli lopulta neljäs 39 pisteellä. Kauden aikana Tervarit ottivat yksitoista voittoa, pelasivat kuusi kertaa tasan ja hävisivät viisi kertaa. Maalisuhde jäi 24 maalin verran plussalla, kun tehtyjä maaleja kertyi 74 kappaletta ja omiin meni ainoastaan 50 maalia. Tervarit päätti kautensa viiteen voittoon ja kymmenen viimeistä ottelua tuottivat saldoksi kuusi voittoa, kolme tasapeliä ja yhden tappion. Voinee siis todeta, että kauden toinen puoli toi pistepottiin pisteitä paremmalla keskiarvolla kuin ensimmäiset kaksitoista ottelua.

Tervareiden päävalmentaja toimi kuluneella kaudella ensimmäistä vuotta Antti Kaisto ja muun valmennusryhmän muodostivat Pauli Leviäkangas, Riku Haataja ja Ville Lindholm. Kauden päätyttyä oli aika istahtaa päävalmentajan kanssa alas ja tehdä yhteenvetoa kaudesta 2020-2021.

Millaisista lähtökohdista Tervarit pääsi kauteen valmistautumaan ja miten arvioit valmistautumisen kauteen onnistuneen?

- Valmistautuminen kauteen oli haastava. Pelaajatilanne ja valmentajatilanne olivat loppukesällä vielä avoinna, kun otin päävalmentajan tehtävän vastaan. Aiemman tehtävässä toiminut Ville Hirvelä oli tehnyt hyvää työtä edellisellä kaudella valmennustiimissä, mutta harmillisesti päätti jättäytyä pois kesällä, mietiskeli Kaisto.

- Pääsimme aloittamaan joukkueharjoittelun vasta elo-syyskuun vaihteessa ja tilanne oli silloin kieltämättä hiukan sekava. Tästä huolimatta joukkueen alkukausi lähti liikkeelle varsin hyvin, tosin joukkueen peli-identiteetin ja pelitavan luomisessa ja ennen kaikkea toteuttamisessa oltiin ja ollaan edelleen kesken.

Tervarit aloitti kauden seitsemällä tappiottamalla ottelulla. Miten arvioisit joukkueen esityksiä kokonaisuutena kauden aikana ja joukkueen esityksiä?

- Alkukauden esitykset olivat varsin hyviä, mutta kun ennakkoon kovimmiksi ennakoidut joukkueet olivat todella vahvoja oli yksittäisillä pistemenetyksillä iso merkitys tällä kaudella. Fakta on, että sarjataulukossa yläpuolella olevia joukkueita emme voittaneet kertaakaan, tasan pelattiin kahdesti. Joskus olisimme jopa voiton peliesityksen perusteella ansainneet (erityisesti AU pelit vieraissa ja kotona), mutta maalinteon tehokkuudessa on meillä tekemistä.

Miten arvioisit Futsal-Ykköstä sarjana ja yleisesti sarjan tasoa kuluneella kaudella?

- Toisaalta erityisesti TPK ja AU olivat todella vahvoja läpi kauden, myös Kiisto oli odotetun kova. Sen kertoo myös heidän pistemääränsä. Kokonaisuudessaan Ykkönen oli tänä vuonna kovatasoinen sarja, joukkueiden taktinen osaaminen ja sitoutuminen on parantunut isosti muutaman vuoden aikana. Poislukien valitettavasti tänä vuonna IK Myran. Jos aikaisempina vuosina vierasjoukkue on ”joutunut” Ouluun vain parilla vaihtopelaajalla ja muutoinkin heikommalla hapella, ei sitä enää esiinny missään paikkakunnalla.

Tervarit pelasi suurimman osan kaudesta sarjan keskikastissa. Mitkä näet keskeisimmäksi syiksi, miksi Tervarit ei saavuttanut liigakarsintapaikkaa ja mitä tästä kaudesta on otettavissa mukaan jatkoa silmälläpitäen?

- Kun katsoo tehtyjen maalien määrää, on siitä aika helppo löytää vastaus. Se ei kerro kuitenkaan koko totuutta. Tietyltä osin hyökkäyspelaamista harjoituksellisesti painotettiin vähemmän kuin joukkueena puolustamista ja puolustustilanteiden tunnistamista. Se oli tehtyjen maalien vähäisyydestä huolimatta hyvä ratkaisu, koska joukkueen puolustaminen on avain sarjan voittamiseen.

Nuori, mutta taktisesti oppiva Tervarit, on saanut tämän osion kuntoon ja siitä on hyvä lähteä rakentamaan tulevalle kausille hyökkäyspelaamista.

Tervarit uusiutui tälle kaudelle paljon ja mukaan tuli kesken kaudenkin uusia pelaajia. Miten arvioisit pelaajiston suoriutumista ja haluaisitko nostaa joitain pelaajia yksilöinä esiin joukkueesta?

- Yksilöinä on helppoa nostaa esiin onnistumiset maalipuiden välissä, molemmat isoimmin vastuuta kantaneet maalivahtimme Lari Honkanen ja Veikka Pekkala onnistuivat erinomaisesti. Totta kai isoimman henkilökohtaisen pistesaaliin kerännyt Ville Niskala on pakko nostaa esiin; viime kauteen nähden roima maalimäärän lisäys on suora näyttö hienosta työstä ja kasvamisesta pelaajana. Myös kapteeni Iiro Vandell pelasi hienon kauden; kun Ipi on kentällä, hyviä asioita tapahtuu tehtaan takuulla.

Oliko joukkueessa pelaajia, joiden näet kehittyneen ja nostaneen erityisesti tasoaan? Miten odotuksia sinulla on pelaajiston suhteen tuleville kausille?

- Viime kaudesta myös omaa onnistumistaan nostivat ehdottomasti myös Jere Moilanen ja Eero Kaisto. Kokenut sotaratsu ja nuorempi soturi saivat puolustustyön lisäksi myös onnistumisia hyökkäyspäässä. Tulevalle kaudelle odotettavissa on vastaavaa monelta muulta tällä kaudella pelanneelta pelaajalta: Konsta Jussila, Ville Angeria, Aleksi Isomäki tulevat olemaan ensi kaudella kovia. Samoin odotuksissa on vasta lajiin enemmän perehtyvien Joona Juntusen ja Jyri Vääräniemen läpimurrot.

Sinulle kulunut kausi oli ensimmäinen Futsal-Ykkösessä valmentajana ja kauteen mahtui varmasti asioita joissa onnistuit ja missä sinun tulisi kehittyä jatkossa? Miten arvioisit omaa debyyttikauttasi valmentajana Tervareissa ja mihin asioihin haluaisit panostaa ensi kaudella?

- Oma kokemus huipputasolla valmentamisesta on lopulta vähäinen ja se valitettavasti näkyi. Oma taktinen osaaminen ei ole vielä valmista, joukkueen valmistaminen ja pelitavan ja identiteetin varmistaminen ei onnistunut toivottavalla tavalla. Ainakaan koko kauden kestäväksi.

- Pelaajiston sitouttaminen onnistui ja se, että asioita tehtiin pidemmälle kuin vain ensi viikkoa tai seuraava peliä varten. Joskus pitää ottaa vähän osumia, jotta niitä oppii myös antamaan. Tulevalle kaudelle tulee valmistaa joukkueen pelitapa ja identiteetti aikaisemmin ja selkeämmin. Ensi kaudelle toivottavasti saamme myös tiiviimmän paketin toimimaan myös hyökkäyssuuntaan ja monipuolistamme pelaamistamme. Tarkoitus on ajaa pelitapa syksyllä sisään ja ensi vuonna Ouluhallin uudella pelikentällä tavoitella suoraan liiganousua.

Tervarit siirtyy ensi kaudeksi pelaamaan Urheilutalolta juuri valmistuneeseen Ouluhallin laajennusosaan. Mitä ajattelet tästä muutoksesta?

- Ensi kaudelle päästään pelaamaan hienoissa olosuhteissa. Täysimittainen parketti, reilusti tilaa turva-alueilla, valoisa ja ilmanvaihdoltaan hieno Ouluhallin laajennus antaa hienot mahdollisuudet harjoitteluun ja ennen kaikkea otteluihin!

Lopuksi onko sinulla jotain terveisiä ja toiveita Tervareiden seuraajille?

- Kiitoksia kaikille pelaajille, taustoille ja mukana eläjille. Kulunut kausi oli haastava, kun yleisöä ei saanut otteluihin ottaa ja kotikannattaja kirjaimellisesti olivat kotona. Toivottavasti pääsemme kaikki syksyllä nauttimaan liveotteluista, päättää Kaisto.

Kiitoksia haastattelusta Antille. Tervarit tulee tiedottamaan kesän ja alkusyksyn aikana kauden 2021-2022 suunnitelmasta, joten seuratkaa kotisivujamme ja sosiaalisen median kanaviamme myös kevään ja kesän aikana.

Uutisarkistoon »